Tehnika solo petja je ena, edina in samo ena!

Pravilo: če kot pevec ne zmorete peti vseh stilov glasbe, nimate pravilne pevske tehnike.

Dobra tehnika pevcu omogoča povezanost glasu od najnižjega do najvišjega tona njegovega razpona. Takemu pevcu se glas nikoli ne 'zlomi' in sposoben je zapeti karkoli.
Pozornost na odru lahko posveča nastopu in publiki, doda še svojo karizmo in je pravi profesionalec.

Tehnika uporabe glasu

Sestavlja jo pravilno in usklajeno dihanje, pravilna uporaba prepone in dobro poznavanje svojega telesa ter govornega aparata. Govorni aparat sestavljajo obraz, čeljust, jezik, mehko nebo in grlo z glasilkami.

Pravilno dihanje

Dihanje mora biti pri petju enakomerno in umirjeno. Naučiti se morate optimalno izkoristiti volumen zraka enega diha. S posebnimi vajami za sprostitev telesa, ki so podobne jogi, dih podaljšujete in telo umirite. Petje postane lažje in bolj naravno.

Petje na preponi

Prepona je mišica, ki deli prsno votlino od trebušne. Je glavna mišica, ki vašim pljučem pomaga pri dihanju. Z vajami s katerimi dobite občutek, kje prepona je in kako deluje, se naučite kontrolirati izdih in glasnost petja.

Govorni - pevski aparat

Obraz mora pri petju pred publiko ostati lep in sproščen. Vaje za sproščanje mišic obraza nam pomagajo, da si čim manj pomagamo peti z motečo mimiko obraza.
Najboljši učitelji petja na svetu pravijo, da moramo peti tako sproščeno kot govorimo.
Čeljust mora biti sproščena in premakljiva. Če zategujete mišice, ki premikajo čeljust, začutite, da ne pojete z lahkoto. Zdi se vam, kot da vaš glas ni prost.
Jezik pri petju nikoli ne sme zdrkniti nazaj, saj zapre ustno votlino in zmanjša resonančni prostor. Z vajami se naučite pravilnega položaja jezika. Tako čim manj ovirate tok zraka pri petju.
Glasilke morajo preko celega razpona pevca ostati na istem mestu. Grla z glasilkami pri petju visokih tonov ne smete dvigovati z vratnimi mišicami, saj s tem povzročite, da se vam glas 'zlomi'.
Mehko nebo se morate naučiti dvigniti, da lahko pravilno zapojete operne visoke in močne tone.

Artikulacija

Vaje za artikulacijo vas učijo pravilne izgovorjave vokalov, ki vam olajšajo petje hitrih in tonsko zahtevnih pesmi.

Interpretacija pesmi

Dober pevec cel nastop točno ve kaj poje in kakšno čustvo izraža pesem, ki jo izvaja. S svojimi mislimi naravno obarva glas in nam pričara pravo vzdušje.
Pesmi se ne smete učiti drdrati na pamet. Na tak način se lahko zgodi, da tekst na odru pozabite in se zmedete. Boljše je, da tekst pesmi nekajkrat zrecitirate prijatelju in ga prosite, naj vam opiše čustvo, ki ga je prepoznal.
V današnjem času publike ne zadovoljuje več samo dobro petje. Želi si več.
Dobri performerji obvladajo petje, ples in igro.

Ohranite svojo drugačnost, posebnost, individualnost

Pogosto se zgodi, da pevci postanejo preobremenjeni s pravilno tehniko. Stremijo k popolni vokalni izvedbi, medtem pa pozabijo nase in na svoje občutke. Med petjem nehajo uživati in to publika začuti. Zato se dobri pevci vsaj toliko kot s tehniko ukvarjajo s tem, da ostanejo zanimivi, edinstveni in moderni.